Τα νέα μας

Blog

Τυρί και κρασί: σχέση πάθους!

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

Το τυρί αποτελεί μία από τις σπουδαιότερες απολαύσεις των Ελλήνων και δεν λείπει σχεδόν ποτέ από το καθημερινό μας τραπέζι, καθιστώντας μας παγκοσμίως, την χώρα με την μεγαλύτερη κατά κεφαλή κατανάλωση τυριού (μαζί με τη Γαλλία). Λευκό ή κίτρινο, μαλακό ή σκληρό, γλυκό ή αλμυρό, το τυρί αποτελούσε και θα αποτελεί για πάντα ένα δομικό συστατικό της Ελληνικής κουζίνας. Ταυτόχρονα, το κρασί είναι κάτι που συνοδεύει την ιστορία μας από τα αρχαία χρόνια και έχει συνδυαστεί με πολλές εκφάνσεις της κοινωνικής και πολιτιστικής μας κουλτούρας. Τόσο στις μικρές όσο και στις μεγάλες στιγμές, ένα μπουκάλι κρασί είναι πάντα εκεί για να κάνουμε μία ευχή, για να συνοδεύσουμε το χαμόγελό μας προς την παρέα αλλά και για να νοιώσουμε μία προσωπική στιγμή χαλάρωσης.

Τι γίνεται όμως όταν στο ίδιο τραπέζι συνδυάζεται το κρασί με το τυρί; Υπάρχουν άραγε κάποιοι κώδικες, κάποιοι κανόνες που ορίζουν μία άριστη σχέση τυριού-κρασιού; Είτε ως βασικά στοιχεία του τραπεζιού, είτε ως συμπληρωματικά, πως ο συνδυασμός του επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα;

Ο ουρανίσκος κάθε ανθρώπου αντιλαμβάνεται διαφορετικά τα πράγματα και βέβαια, περί ορέξεως… Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι συνδυασμοί που θα μπορούσαν να γίνουν, όχι απλά για να απαντήσουμε δόκιμα σε ένα savoir-faire αλλά κυρίως, για να δοκιμάσουμε αν η απόλαυση που λαμβάνουμε μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Κάποιες κατευθύνσεις που μπορεί να έχει κανείς στο μυαλό του είναι οι εξής:

  1. Το κρασί και το τυρί πρέπει να έχουν την ίδια ένταση. Για παράδειγμα, ένα πολύ εύγεστο και έντονο τυρί δεν θα πρέπει να συνδυάζεται με ένα κρασί με πολύ ελαφρύ σώμα και περιορισμένα αρώματα διότι το σκεπάζει.
  2. Ο συνδυασμός κρασιού-τυριού πρέπει να πετυχαίνει ένα ισορροπημένο γευστικό αποτέλεσμα. Ένα γλυκό κρασί χρειάζεται ένα πικάντικο τυρί ή ένα κρασί με υψηλή οξύτητα (πχ αφρώδης οίνος) θέλει ένα μαλακό, κρεμώδες τυρί.

Ας δούμε κάποια παραδείγματα συνδυασμών:

ΛΕΥΚΑ ΤΥΡΙΑ

Λευκά ήπια και φρέσκα τυριά όπως το μανούρι, το ανθότυρο και το κατίκι θέλουν αντίστοιχα λευκά, ήπια και φρέσκα κρασιά όπως ένα Αθήρι ή μια Μαλαγουζιά. Αν προχωρήσουμε σε πιο έντονα, αλμυρά τυριά όπως ένα κατσικίσιο chevre, τότε θα προτιμήσουμε ένα Sauvignon Blanc ή ένα φρέσκο ερυθρό από Αγιωργίτικο. Από την άλλη η φέτα αγαπά πολύ τη Ρετσίνα! Η οξύτητά της ισορροπεί απόλυτα με εκείνη του τυριού και ο ισχυρός χαρακτήρας της μπορεί να δαμάσει την «αλμυρο-πικάντικη προσωπικότητα» της φέτας. Camembert και Brie ταιριάζουν εξαιρετικά με σαμπάνια! Τώρα αν βρείς κάποιο Brie με τρούφα σίγουρα ένα Pinot Noir ή ένα μαλακό Ξινόμαυρο θα απογειώσει τον συνδυασμό.

ΚΙΤΡΙΝΑ ΤΥΡΙΑ

Η γραβιέρα και το κασέρι που δεν έχουν μεγάλη παλαίωση, θέλουν δίπλα τους ένα Chardonnay, πλούσιο και βουτυρένιο. Αν ωστόσο επιλέξουμε κάποια παλαιωμένη γραβιέρα, τότε το κόκκινο είναι σχεδόν μονόδρομος όπως για παράδειγμα ένα Cabernet Sauvignon, που θα μετατραπεί «μαγικά» σε ένα πιο βελούδινο και φρουτώδες κρασί. Η παρμεζάνα και άλλα σκληρά τυριά τέτοιου στυλ ταιριάζουν εξαιρετικά με πιπεράτα Syrah και Aγιωργίτικα.

ΑΛΛΑ ΤΥΡΙΑ

Τα μπλε τυριά όπως το roquefort, το stilton και η gorgonzola συνδυάζονται μοναδικά με επιδόρπια όπως μια γλυκιά μαυροδάφνη ή ένα λιάτικο. Η αντίθεση γλυκού και αλμυρού παράγουν έναν εκρηκτικό συνδυασμό γεύσεων και αρωμάτων.

Διεύθυνση

Πρωτέως 26 & Θέτιδος
Παλαιό Φάληρο 17561, Αττική

Βρείτε μας στο χάρτη

Ωράριο καταστήματος

Δευτέρα-Σάββατο: 08.30-22.30

Κυριακή: 09.00-22.00

Τηλέφωνα Επικοινωνίας

Σταθερό: 210 9836655

Κινητό: 694 4361921

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ