Τα νέα μας

Blog

Πεντανόστιμο, σπιτικό ποπ-κορν!

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Το ποπ-κορν (δηλαδή το σκασμένο καλαμπόκι) αποτελεί ένα από τα παλαιότερα σνακ και έχει συνδεθεί με την διασκέδαση εκτός σπιτιού.

Ποιος λησμονά τις πρώτες βόλτες στις αίθουσες των κινηματογράφων, όπου και οι πιο εντυπωσιακές ταινίες έχαναν σε γοητεία αν δεν κρατούσαμε στο χέρι μας τον μαγικό «κουβά» με αυτό το εθιστικό σνακ. Πόσες καλοκαιρινές βόλτες στα λούνα-παρκ δεν θα ήταν διαφορετικές αν δεν συνοδεύονταν με αυτό το μαγικό έδεσμα;. Πόσα πρώτα ραντεβού θα ήταν ενδεχομένως διαφορετική εξέλιξη αν στην «παρέα» δεν υπήρχε και αυτό το ξεχωριστό συνοδευτικό;

Εδώ και αρκετά χρόνια όμως, το ποπ-κορν έχει μπει και στα σπίτια μας. Αρχικώς, σε σακουλάκι μεγάλο, έπειτα σε μικρή συσκευασία για τον φούρνο μικροκυμάτων, μετά σε τεράστιο κουβά για να φέρνει στο σαλόνι μας λίγο από αίθουσα κινηματογράφου ενώ πλέον, πολλές απόπειρες γίνονται για παρασκευή ποπ-κορν στην κατσαρόλα με φρέσκο σπυρί. Για μερικούς, η ιδέα φαίνεται απλή και για άλλους…βουνό!!!

Στη πραγματικότητα, η παρασκευή ποπ-κορν στο σπίτι είναι μία απλή υπόθεση και το μυστικό βρίσκεται μόνο σε ένα πράγμα : την πρώτη ύλη, δηλαδή το καλαμπόκι. Αυτό που κάνει το σπυρί να σπάει είναι ότι ο πυρήνας του περικλείεται από ένα φλοιό, που προστατεύει από την υγρασία. Έτσι, όταν το καλαμπόκι βρεθεί σε υψηλή θερμοκρασία, σκάει και απελευθερώνεται το άμυλο και λαμβάνει αυτή την μορφή  που όλοι γνωρίζουμε.

Συνεπώς, το πιο σημαντικό πράγμα είναι η επιλογή της α’ ύλης. Είναι πάντα προτιμότερο να επιλέγετε συσκευασμένο καλαμπόκι, Ελληνικό κατά προτίμηση ή οποιασδήποτε άλλης Ευρωπαϊκής χώρας. Αρκετά σημαντικό θα ήταν να έχει πιστοποίηση ότι δεν είναι γενετικώς τροποποιημένο ή ότι είναι βιολογικής καλλιέργειας.

Για την διαδικασίας ετοιμασίας του ποπ-κορν, οι προτάσεις μας είναι οι εξής :

  • Το λιπαρό που θα χρησιμοποιήσετε (βούτυρο, μαργαρίνη ή ελαιόλαδο) να είναι τόσο ώστε να μην ξεπερνά σε ύψος, το μισό του σπυριού. Αν μπει περισσότερο, το ποπ-κορν θα γίνει πολύ λιπαρό και η γεύση του θα αλλοιωθεί. Αν μπει λιγότερο, υπάρχει κίνδυνος να κολλήσει στην κατσαρόλα και να μυρίσει καμένο.
  • Η ποσότητα του καλαμποκιού πρέπει να καλύπτει περίπου τα ¾ της επιφάνειας της κατσαρόλας.
  • Το καπάκι δεν πρέπει να σκεπάζει εντελώς την κατσαρόλα διότι εγκλωβίζεται ο παραγόμενος ατμός και μετατρέπεται σε νερό που μουσκεύει τα πάνω ποπ-κορν. Το καπάκι πρέπει να γέρνει ελαφρώς ώστε να υπάρχει χώρος να φεύγει ο ατμός.
  • Το μάτι της κουζίνας δεν χρειάζεται να είναι στην μέγιστη θερμοκρασία
  • Μόλις το ποπ-κορν είναι έτοιμο, να μεταφέρεται αμέσως στο μπολ ώστε να μην μένει περαιτέρω στην υψηλή θερμοκρασία της κατσαρόλας και στεγνώσει. Επίσης, πρέπει να το αλατίζεται όσο είναι ζεστό, ώστε το αλάτι να μένει πάνω στο ποπ-κορν και να μην φεύγει προς τον πάτο του μπολ.

Στο διαδίκτυο μπορεί κανείς να βρει πολλές ιδέες για να προσδώσει διαφορετική γεύση στο ποπ-κορν. Εμείς προτείνουμε τις εξής ενναλακτικές :

  • Μίγμα από αλάτι με λεμόνι, τριμμένο σε μύλο
  • Πάπρικα ή καπνιστή πάπρικα
  • Καραμέλα, φτιαγμένη από ζάχαρη σε τηγάνι (οδηγίες υπάρχουν σε sites μαγειρικής/ζαχαροπλαστικής), την οποία μπορούμε να ρίξουμε απευθείας από το μπολ και να ανακατέψουμε με ήρεμες κινήσεις, με την βοήθειας μίας σπάτουλας μαρίζ. Προσοχή, προτού ρίξουμε την καραμέλα, πρέπει πρώτα να κρυώσει ελαφρώς.
  • Κουβερτούρα, οποιαδήποτε γεύσης, λιωμένης κατά προτίμηση σε μπεν-μαρί. Προσοχή, η λιωμένη κουβερτούρα πρέπει να προστεθεί αφού έχει κρυώσει το ποπ-κορν, με γρήγορες κυκλικές κινήσεις από ψηλά, με τη χρήση ενός μικρό κουταλιού, ώστε να μην πλακώσει το ποπ-κορν και να πάει παντού.

Διεύθυνση

Πρωτέως 26 & Θέτιδος
Παλαιό Φάληρο 17561, Αττική

Βρείτε μας στο χάρτη

Ωράριο καταστήματος

Δευτέρα-Σάββατο: 08.30-22.30

Κυριακή: 09.00-22.00

Τηλέφωνα Επικοινωνίας

Σταθερό: 210 9836655

Κινητό: 694 4361921

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ